Solný slovníček

21. 03. 2023 Solný slovníček

Bílé zlato

Sůl dostala již ve starověku přezdívku bílé zlato, protože byla tenkrát velice drahá. Nejen vzácnost této životně nutné suroviny, nýbrž také i nebezpečnost při jejím dobývání dělala sůl vzácnou, jako bylo zlato.


Dusitanová nakládací sůl

Speciální jedlá sůl obohacená dusitanem sodným vhodná pro nakládání masa. Nakládání patří k nejstaršímu konzervačnímu postupu.

Chlorid sodný – NaCl

Chlorid sodný je chemické označení pro sůl.

Kamenná sůl

Kamenná sůl je nerost s vysokým podílem chloridu sodného (až 99%) a doprovodných minerálů, převážně anhydrid (síran vápenatý). Kamenná sůl vznikla před miliony lety díky vyschnutí moře. Dobývání kamenné soli se provádí většinou hornickou těžbou.

Mořská sůl

Mořská sůl se získává odpařováním z mořské vody v salinách s mořskou vodou, tzv. solných zahradách. Při krystalizaci hraje velkou roli slunce a vítr. Mořská sůl obsahuje vedle chloridu sodného řadu minerálů a stopových prvků jako jsou hořčík, draslík, vápník nebo mangan.

Podzemní těžba

Podzemní nebo hlubinou těžbou se označuje dobývání ložisek v podzemí (oproti povrchové těžbě). Ložiska jsou dobývány přes šachty nebo štoly.

Tabletová sůl

„Tvrdou vodou“ označujeme vodu s příliš vysokou koncentrací rozpuštěných iontů vápníku a magnézia. „Tvrdá voda" způsobuje rušivé vápenaté usazeniny. Ve změkčovacím zařízení se ionty vápníku a magnézia vymění za ionty sodíku. Tento proces nazýváme „výměnou iontů“.

Jádro měniče iontů tvoří nádoba naplněná milióny nepatrných perel z umělé pryskyřice. Ty zachycují ionty vytvářející tvrdost z vody a nahrazují je ionty sodíku, které v sobě obsahují. Perly je nutné pravidelně regenerovat, tzn. zbavit je nashromážděných iontů vápníku a magnézia a tyto nahradit ionty sodíku. To se provádí tak, že se perly properou v koncentrovaném roztoku soli. Tento proces se označuje jako regenerace, která speciálním produktům propůjčuje svůj název.

Minerální solné lizy

Jedná se o výrobky, které jsou vyrobeny ze soli a dalších prvků. Pomocí technologie stlačování z nich vyrobíme kostky a následně užíváme v zemědělství.

Doufáme, že jste se z článku dozvěděli něco nového. Pro více informací k danému tématu nebo nabízeným službám nás neváhejte kontaktovat! Jsme k dispozici na čísle +420 774 950 848 nebo na emailové adrese info@prosul.cz.

Zpět na blogové příspěvky

Přihlašte se k odběru novinek!

Nemám zájem

Tento web používá služby Google Analytics k analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.